arrow-down icon arrow-up icon bars icon play icon
Åhus Akvavit

En hundraårig tradition
i ny tolkning

I Åhus har det destillerats kryddor och sprit i över 100 år och under lång tid gjordes all svensk akvavit på denna plats. Nu produceras här enbart Åhus Akvavit, en akvavit som tolkar de 100-åriga traditioner som växt fram sedan distilleriet byggdes 1906.

Akvavittraditionen går att spåra tillbaka till 1400-talet när den först skapades av munkar som ett läkemedel för att bota fysiska och andliga åkommor. Med tiden vandrade den botaniska spriten från apotekare till middagsbord och idag är inget svenskt firande komplett utan den. Åhus Akvavit är ett modernt uttryck av denna botaniska sprit, skapad för att återge dess klassiska magi till nyfikna konsumenter över hela världen.

Den lilla kustbyn Åhus har varit Sveriges destillationsnav i över ett sekel. I centrum av Åhus ligger Spiritkyrkan; hjärtat och själen i vår stad. Detta fyra våningar höga koppardestilleri byggdes 1906 och har varit bas för generationer av destilleringsmästare och fortsätter att fungera än idag.

En fräsch, modern version av vår svenska Akvavit-tradition.

Karaktäristiskt jordnära kummin, aromatisk rosmarin och soldränkt citronskal framhävs med lättare inslag av fänkål och pomerans, vilket resulterar i en ren, mångsidig sprit.

Prova Åhus Akvavit istället för gin i en Negroni för en svensk twist på denna gamla favorit. Eller istället för Vodka i en Moscow Mule. Åhus Akvavit är en modern akvavit som fungerar lika bra i en cocktail som i den traditionella snapsen till midsommarbordet.

Örter

Kummin
Rosmarin
Citronskal
Pomerans
Fänkål

50/700/750 ML
38% ABV

Processen

1. Ingredienser

1. Ingredienser

Ingredienserna till Åhus Akvavit är utvalda för smak och kvalitet. Vissa kryddor och örter odlas och lokalt medan andra ingredienser, som citrus, hämtas från platser runt om i världen med klimat som lämpar sig för att odla bästa möjliga frukt. Efter att ha samlats in så torkar och förvarar vi dessa i vårt kryddrum i Spritkyrkan, där de väntar på maceration.

2. Maceration

2. Maceration

Örter, frukt och kryddor blötläggs individuellt i en lösning av orört akvifervatten och fin sprit destillerat från lokalt odlat höstvete för att extrahera smak från ingredienserna. Tid, alkoholkoncentration och temperatur är noggrant skräddarsydda för macerationen av varje unik ingrediens.

3. Destillering

3. Destillering

När macerationen är klar så destilleras de macererade komponenterna i koppar för att rena och förbättra smakprofilen. Destillationsprocessen är unik för varje botanical, och vi tar precis rätt del av varje destillat (mellan det som kallas head/huvudet och tail/svansen) till vår akvavit.

4. Blending

4. Blending

För att får fram Åhus Akvavits specifika profilen så är proportionerna mellan de olika destillaten mycket viktiga. Med fem individuella botaniska destillat och en bas av neutral finsprit, kan den unika karaktären i Åhus Akvavit nu skapas, vilket ger en färdig akvavit som har tillverkats kärleksfullt och noggrant i alla steg från det ögonblick det första fröet såtts.

5. Buteljering

5. Buteljering

Den färdiga produkten fylls sedan försiktigt på flaskor, redo att möta akvavitälskare världen över.

KONTAKTINFORMATION

Global Brand Manager:

Malina Bickford
malina@ahusakvavit.com


Följ oss på instagram:
@ahusakvavit